Open day یا همون روز باز روزی است که یک مؤسسه همانند دانشگاه، کارخانه، پژوهشگاه و … به مردم اجازه میدهد که به آن مؤسسه بیایند و با آنجا آشنایی پیدا کنند.
در ایران انجمن فیزیک ایران تصمیم گرفتهاست که در هفته پژوهش یک چنین برنامهای را برگزار کند و به دانشآموزان و دیگر علاقهمندان به فیزیک اجازه بدهد که به دانشگاهها بیایند و با فعالیتهای علمی، آزمایشگاهها و… حوزه فیزیک آن دانشگاه آشنایی بیابند و این روز را روز فیزیک نامگذاری کردهاست.
دانشگاه شریف هم در سالی که گذشت برای دومین سال پیاپی این برنامه را برگزار کرد. روز فیزیک دانشگاه صنعتی شریف در روز 5 دی 98 در دانشکده فیزیک این دانشگاه برگزار شد و 130 بازدیدکننده مهمان ما بودند.

در ابتدای برنامه مهمانان بعد از پذیرش به سالن جناب آمدند تا روز فیزیک خود را با سخنرانی جوانترین استاد دانشکده یعنی دکتر واعظی که به تازگی از دانشگاه MIT به ایران بازگشته شروع کنند.

و در ادامه دکتر ارفعی که میشود عنوان با تجربهترین استاد دانشکده را رویشان گذاشت آمدند و با همان لحن صمیمی و دوست داشتنی همیشگیشان برای مهمانان از تاریخ علم و فیزیک صحبت کردند. حرفهای دکتر ارفعی آنقدر جذاب بود که بعد از سخنرانی تعداد زیادی از مهمانان هنوز داخل سالن جناب مانده بودند و بیخیال ادامه برنامه گرم صحبت با ایشان بودند.


در ادامه برنامه مهمانان به سه گروه تقسیم شدند و از آزمایشگاههای فیزیک 3 و فیزیک 4 بازدید کردند. مسؤلین این آزمایشگاهها هم آزمایشهای متنوع و جذابی برای مهمانان تدارک دیده بودند و حسابی همه سرگرم بودند.
بعد از آزمایشگاههای فیزیک 3 و 4 برای صرف ناهار همگی راهی شریف پلاس شدیم. بعد از آن مهمانها به 8 گروه تقسیم شدند و به دیدن 8 ایستگاه بعدی رفتند.

در ایستگاه سیالات بچهها با کلی آزمایش هیجانانگیز منتظر مهمانان بودند. یکی از آزمایشهای این ایستگاه آبشار بی نهایت بود که بچهها حسابی برای درست کردن آن زحمت کشیده بودند.

ایستگاه بعدی، آزمایشگاه انبرک نوری بود که مسئول این آزمایشگاه چندتا آزمایش تدارک دیده بود تا مهمانها را با ماهیت موجی-ذرهای نور آشنا کند. که میشود به آزمایش تداخل سنج مایکلسون مورلی و یانگ اشاره کرد که مهمانها هم حسابی مجذوب دیدن این آزمایشها شدند.

ایستگاه بعدی ایستگاه حرارت بود. آزمایشی که بچهها تدارک دیده بودند به ظاهر بیشتر شبیه شعبده بازی بود تا یک آزمایش فیزیکی اما بچهها کلی نکته فیزیکی در موردش به مهمانها گفتند و همه را به ذوق آوردند.

ایستگاه بعد آزمایشگاه پرتوهای کیهانی بود، مسؤول این آزمایشگاه توضیحات مفصلی در مورد کارهایی که در این آزمایشگاه انجام میدهند داد و در کنار آن از یکی از آشکارسازهایش بر ای مهمانان رونمایی کرد.


ایستگاه بعد ایستگاه اپتیک و لیزر بود که بچهها با لیزرهایشان منتظر مهمانها بودند تا آزمایشهای متنوع و جالبی که برایشان تدارک دیده بودند انجام بدهند. آزمایشهایی از نوع آزمایش با طعم نوشابه!

ایستگاه بعدی آزمایشگاه آکوستیک بود. با مهمانها به اتاق سکوت این آزمایشگاه رفتیم که برای همه هیجانانگیز بود و یه جورایی جزو معدود اتاق سکوتهایی است که در ایران ساخته شده. البته به پیشنهاد مسئول این آزمایشگاه زیاد داخل این اتاق نماندیم چرا که ماندن در این اتاق برای بلند مدت ممکن بود خطرساز باشد. البته مسئول این آزمایشگاه آزمایش جذاب طرحهای کلادنی را هم انجام دادند.

ایستگاه بعدی ایستگاه مغناطیس بود که آزمایش قطارهای مغناطیسی رو برای مهمانها انجام دادیم و با هم در مورد نیروی مغناطیسی کلی گپ زدیم.

ایستگاه آخر هم ایستگاه موج و صوت بود، که تاثیر موج را بر گرانروی یک سیال نشان میداد. میشود گفت عجیبترین آزمایشی بود که در روز فیزیک انجام شد!

در آخر همه مهمانها داخل سالن جناب جمع شدند تا برنامه اختتامیه برگزار شود. از مهمانها با توجه به ایستگاههایی که داشتیم آزمونی گرفتیم و در آخر به ۶ نفر از کسانی که بالاتربن نمره را گرفته بودند جایزه دادیم.
در آخر هم دبیر برنامه چند کلمهای برای مهمانها صحبت کرد و با چندتا عکس دسته جمعی صمیمی روز فیزیک را به پایان رساندیم.
